Tečaj eura u problemima zbog nestabilnosti njemačke vlade

Euro je proteklih dana u fokusu ulagača na valutnim tržištima, kao posljedica nestabilnost u njemačkoj vladi. Naime, zbog neslaganja oko načina rješavanja „migrantskog pitanja“, ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer zbog neslaganja s migracijskom politikom ponudio ostavku na tu, kao i na dužnost šefa bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), koalicijskog partnera kancelarke Angele Merkel.

Ostavka na kraju nije prihvaćena, no imala je posljedice na tečaj eura koji je za oko 0,5 postotnih bodova oslabio prema dolaru.

Istovremeno, dolar globalno jača, prvenstveno na krilima protekcionističke politike koju provodi predsjednik Donald Trump. Međutim, analitičari se slažu da će taj rast biti kratkog vijeka, budući da će posljedice podizanja carina od strane SAD-a imati recipročan odgovor od trgovinskih partnera, posljedica čega će biti i moguća globalna recesija.

Radi pružanja boljeg korisničkog iskustva stranica koriti kolačiće. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku