Dolar raste na krilima oprezne europske monetarne politike

Euro je izgubio na vrijednosti prema vodećim svjetskim valutama nakon objave Europske centralne banke da do kraja godine nema namjeru podizati kamatne stope, ali i njihove značajne korekcije procjene ovogodišnjeg europskog gospodarskog rasta, sa 1.7 na 1.1 posto.

Europska valuta tako je pala na najnižu vrijednost prema dolaru u protekla četiri mjeseca, a očekuje se kako će američka valuta nastaviti svoj rast i u narednom razdoblju, postajući tako „dobitnikom“ oprezne europske monetarne politike.

Pritisak na euro povećava i usporavanje talijanske ekonomije, a potencijalnu „slamku spasa“ mogla bi im pružiti Njemačka, ukoliko tamošnje gospodarstvo pokaže znakove bržeg rasta u ožujku. 

Dodatno, značajne gubitke bilježi i funta, kao posljedicu nejasnoća vezanih uz Brexit. Način na koji će Velika Britanija napustiti Europsku uniju imat će velik utjecaj i na monetarnu stabilnost te zemlje, a dosadašnje nesnalaženje britanskog vodstva odmaže šansama funte za oporavkom.

 

Radi pružanja boljeg korisničkog iskustva stranica koriti kolačiće. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku