Trgovinski rat uveo 'kaos' na tržište valuta

Trgovinski rat koji predvode SAD i Kina značajno je proteklih dana utjecao ne samo na pad burzi i porast potražnje za investicijskim zlatom, već i na kretanje svjetskih valuta. Nakon podizanja carina na uvozne proizvode iz Kine od strane američke administracije, Kinezi su odgovorili srušivši vlastitu valutu na najnižu razinu u proteklih 11 godina, na više od sedam juana za jedan dolar. Na taj način „apsorbirali“ uspjeli su anulirati više carine.

Amerikanci najavljuju daljnje mjere, odnosno povećanje carina s dosadašnjih 10 posto, a Kinezi prijete recipročnim akcijama. Sve to povećava mogućnost globalne recesije, stoga treba očekivati da će Federalne rezerve ipak nastaviti sa smanjenjem referentnih kamatnih stopa, što će se posljedično odraziti i na vrijednost dolara.

S druge strane, raste vrijednost onih valuta koje investitori percipiraju kao sigurna ulaganja, što se u prvom redu odnosi na japanski jen. 

Radi pružanja boljeg korisničkog iskustva stranica koriti kolačiće. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku