Koji predmet vrijedi najviše kod otkupa zlata

Poslovnice za otkup zlata za većinu kupaca služe kao prvi autoritet za odgovor na pitanje – koliko vrijedi neki predmet od zlata. Naravno, besplatna procjena danas je standard koji je postavila tvrtka Auro Domus, stoga se često koristi mogućnost informativne ponude, bez obveze zamjene zlata za gotovinu.


Pritom je važno istaknuti da se kod tih procjena vrednuje isključivo udio zlata (takozvana „karataža) u predmetu i njegova masa, a ne i vrijednost izrade predmeta, osobito nakita – iako trošak rada majstora zlatara redovito čini i više od 50 posto vrijednosti prstena ili ogrlice, kod otkupa zlata kao sirovine („lom-zlata“) ono ne igra nikakvu ulogu, budući da se zlato topi i pretvara u poluge.

Stoga je pitanje, koje se često može čuti u poslovnicama za otkup zlata – koji predmeti najviše vrijede u otkupu? Sasvim sigurno, to nije nakit renomiranih brendova gdje dizajn vrijedi više od sirovine, već najveće vrijednosti postižu predmeti od investicijskog zlata. Ne samo da se radi o predmetima visokog udjela zlata (minimalno 90 % ili 23 karata), nego se radi i o „štancanim“ artiklima osmišljenima upravo za tu svrhu – trgovinu zlatom. Tako da, dok se razlika između vrijednosti zlata i vrijednosti predmeta kod nakita može popesti i iznad 50 posto, kod investicijskog zlata ta je razlika tek oko 5 posto ili manje od toga.

Najčešći predmeti od investicijskog zlata koji se mogu zateći u otkupu su dukati, zbog duge tradicije prisutnosti na našim područjima, zbog koje u poslovnicama tvrtke Auro Domus uvijek imaju i posebnu cijenu.

Radi pružanja boljeg korisničkog iskustva stranica koriti kolačiće. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku