Kako prepoznati pravo zlato u 5 jednostavnih koraka

Vidjeli ste sigurno tu scenu u nekom povijesnom filmu barem stotinu puta – kad „najamnik“ za neki dobro obavljen posao dobije plaću u zlatnim novčićima, on ih „ugrize“ kako bi vidio jesu li pravi. Naime, zlato je vrlo mekano, pa na pravim zlatnicima ostaju tragovi zuba... Scena je to koja se pamti, pa i rado ponavlja na Olimpijadi gdje osvjaači medalja s njima poziraju među zubima. No, trebate li „grickati“ svoje prstenje kako biste otkrili jesu li od pravog zlata i u kojem udjelu? Ne, ne trebate – umjesto toga, pripremili smo kratki vodič kojim možete u pet jednostavnih koraka testirati je li vaše zlato pravo.

1. Imate magnet? Odlično, jer zlato je metal! Prva stvar koju možete napraviti, ako imate dovoljno snažan magnet, jest provjeriti je li vaš prsten ili drugi komad nakita uopće napravljen od metala ili ste za godišnjicu braka dobili neku jeftinu zamjenu. Magnet privlači metalne predmete i – prva prepreka je prijeđena.

2. Imate povećalo?
Provjerite žig! Na pozadini nakita (kod ogrlica i narukvica u kopči) obično se nalazi službeni žig – paralelogram s brojakama - ukoliko se radi o pravom, legalno kupljenom zlatnom nakitu. Tri znamenke označavaju udio zlata u tisućinkama – oznaka 585 znači da se radi o 58.5 posto udjela zlata ili 14-karatnom zlatu, dok oznaka 999 znači da ste „osvojili premiju“ jer vaš prsten je od čistog, 24-karatnog zlata.

3. Pregledajte predmet zbog oštećenja.
Kod starijeg nakita oštećenja su sasvim normalna pojava, koja mu generalno ne smanjuje vrijednost, pogotovo ako se odlučite za otkup zlata. Ono što se ne bi smjelo dogoditi jest da se kroz ta oštećenja vidi drugačija boja metala – to je prilično jasan znak da je na njemu samo pozlata. Također, pravo zlato gotovo nikad neće iritirati kožu – ako dobijete osip na dijelu tijela na kojem ste nosili neki nakit, velika je šansa da se radi o imitaciji, odnosno bižuteriji.

4. Zagrebite tanjur!
Jednostavan test kakvoće zlata jest taj da prsten ili neki drugi predmet povučete po površini keramičke pločice ili tanjura – ako je trag crne boje, sasvim sigurno prsten nije zlatan.

5. Dođite na besplatnu procjenu!
Probali ste sve ove „kućne“ metode i još nemate odgovor na pitanje je li vaše zlato pravo? Prije nego što se krenete igrati s kiselinama, dođite na besplatnu procjenu u jednu od 180 poslovnica Auro Domusa za otkup zlata, prisutnih u cijeloj Hrvatskoj. Ne samo da ćete dobiti siguran odgovor na pitanje je li vaš prsten od zlata i koliko karata ima, nego ćete i saznati njegovu vrijednost! A najbolje od svega jest da je procjena potpuno besplatna i ničime ne obvezuje na prodaju.

Radi pružanja boljeg korisničkog iskustva stranica koriti kolačiće. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku