Četiri savjeta za uspješan otkup zlata

Otkup zlata i srebra stoljećima je djelatnost prisutna u zlatarskom poslu, a uslugu otkupa u proteklih desetak godina, od pojave tvrtke Auro Domus kao prvog profesionalnog lanca trgovina plemenitim metalima, koristile su stotine tisuća građana Hrvatske. Međutim, oko procesa otkupa još uvijek postoji niz nedoumica, stoga ukratko objašnjavamo četiri stvari koje možete napraviti kako biste čim uspješnije ostvarili svoj otkup i prodali svoje zlato za značajan iznos u gotovini.

1. Znajte što prodajete. Nije zlato sve što sja, ali nije ni svako zlato „isto“. Jednostavnom provjerom možete saznati kakvo je zlato u vašem vlasništvu – radi li se o „pravom“ zlatnom nakitu ili bižuteriji, ali i koliko „karata“ ima. Žig na unutrašnjosti nakita dobar je prvi korak za utvrđivanje ovih podataka – uz znak proizvođača, ova oznaka daje i uvid u udio čistog zlata u predmetu. Primjerice, piše li 585 na vašem prstenu, to znači da se radi o 14-karatnom zlatu s udjelom „čistog“ zlata od 58,5 posto.

2. Znajte razliku između investicijskog i lom-zlata. Investicijsko zlato predstavlja zlatne poluge, zlatnike, dukate i zlatne pločice s visokim udjelom zlata. Radi se o gotovim predmetima kojima se trguje i koji su stvoreni s namjerom očuvanja investicije, ali i na koje se ne plaća PDV. Zato je razlika između cijene po kojoj kupujete i prodajete investicijsko zlato minimalna. S druge strane, lom-zlato koristi se isključivo kao sirovina, koja se naknadno tali i obrađuje, stoga ima i manju vrijednost po gramu.

3. Znajte gdje prodajete. Auro Domus ima velik broj poslovnica diljem Hrvatske i lider je u djelatnosti trgovine plemenitim metalima u Hrvatskoj, koji jamči isplatu u gotovini na licu mjesta za otkupljeno zlato.

4. Zatražite besplatnu procjenu. Niste sigurni koliko vaše zlato vrijedi, niti radi li se uopće o „pravom zlatu“? Donesite ga u poslovnicu Auro Domusa i zatražite testiranje te besplatnu i neobvezujuću procjenu vrijednosti.

Radi pružanja boljeg korisničkog iskustva stranica koriti kolačiće. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku